Afrikka näkyy Etnosoi!-festivaalilla monella tapaa

Marokkolainen Oum on yksi pääesiintyjistä, senegalilainen Macoumba Ndiaye esittäytyy kuvataiteilijana

Etnosoi!ssa on vuosien varrella vieraillut muusikkoja kaikista maanosista ja hyvinkin useista Afrikan maista, mutta laulajatar Oum on Marokon ensimmäinen edustaja festivaalin historiassa. Hän vierailee myös ensimmäistä kertaa Suomessa. Yhtälailla arabinaisen kuin afrikkalaisen naisen identiteettiä ylpeästi kantavan Oumin rennossa ohjauksessa ja hänen ilmaisuvoimaisen ja notkean laulutyylinsä mukana musiikki liikkuu estottomasti Marokon monien musiikin perinteiden kuten gnawan ja hassani-rytmien sävyistä jazzin, soulin ja sufin kautta takaisin perinteen äärelle.

Suuri Oumin ihailija on puolestaan senegalilaissyntyinen Macoumba Ndiaye, joka esiintyy Etnosoi!-festivaalilla kuvataiteilijana. Hänet tunnetaan myös muun muassa Afrotysonia-yhtyeen ja Mande Maja Bandin rumpalina ja taustalaulajana. Ndiaye on kotoisin Senegalista ja asunut Suomessa seitsemän vuotta. Taiteenteon rinnalla hän työskentelee lähihoitajana enimmäkseen vanhusten ja nuorten parissa, usein musiikki- ja käsityöpajojen muodossa.

Kuvataiteilijana hän on ehtinyt pitää useita näyttelyitä sekä Senegalissa että Suomessa. Macoumba Ndiaye käyttää eri tekniikoita monipuolisesti:
”Koen, että käteni ovat vapaat – teen sitä mitä tuntuu hyvältä: akryylimaalausta, kollaaseja, muotoja, ja käytän myös paljon kierrätysmateriaaleja. Olen kotoisin kylästä, joka oli täynnä taiteilijoita: siellä piti osata vähän kaikkea piirtämisestä rakentamiseen, siksi olen varmaan aika monipuolinen. Afrikkalainen taustani vaikuttaa muutenkin paljon kuvataiteeni. Jokaisella teoksella haluan kertoa tarinan.”

Macoumba Ndiaye on myös suuri Oumin musiikin ystävä. Hän tutustui laulajattaren musiikkiin sattumalta Senegalissa:
”Rakastuin heti soundiin, todella hyvää musiikkia! Oumin musiikki on elävää ja syvällistä, sisältää perinteisiä marokkolaisia sävyjä, mutta on silti avoin esimerkiksi jazzin suuntaan. Kyseessä on todella karismaattinen artisti, joka tekee vaikutuksen myös puvuillaan.”

Casablancassa syntynyt ja Marrakeshissa kasvanut Oum-el Ghaït Benessahraoui – taiteilijanimeltään Oum – tekee musiikkia ja tyypillisesti marokonarabiaksi eli darijaksi kirjoitettuja sanoituksia, jotka ammentavat marokkolaisesta kirjoitetusta, puhutusta, lauletusta sekä käsityöperinteestä. Hän onkin saanut suurta inspiraatiota musiikin tekemiseen mm. matonkutojanaisten taidosta ja taiteesta, mikä näkyy myös valokuvissa näkyvässä komeassa päähineessä.

Oum – Savoy-teatteri to 9.11. klo 19
Oum: laulu; Damian Nueva: kontrabasso; Alaa Zouiten: oud; Camille Passeri: trumpetti; Inor Sotolongo: perkussiot
Liput 30/25/10 € Lippu.fi

Macoumba Ndiayen kuvataidetta – ”Tausta / Background”
6.11.–19.11. Kirjasto 10
Vapaa pääsy
Aukioloajat: Ma-to 8–22, pe 8–20, la-su 12–18

Etnosoi!-festivaali järjestetään tänä vuonna 30. kerran, 1.–12.11.
Tarjolla on jälleen maukas juhlakattaus, kansainvälisinä vieraina Hartygan lisäksi kaksi vangitsevaa laulajatarta yhtyeineen: marokkolainen Oum ja puolalainen Joanna Słowińska. Laajaan ohjelmaan sisältyy myös erilaisia klubi-iltoja klezmer-Balkan-meiningistä latinalais-amerikkalaiseen rumbaan.

Tutustu koko ohjelmaan: etnosoi.fi

Lehdistökuvat: etnosoi.fi

Lisätiedot: Tove Djupsjöbacka | tiedottaja | 046 8783723 |

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus.
Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, YLE, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus KEK, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset.
Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.