I’ve got the sad and old weary blues
I don’t know where to go
I don’t know where to turn
Nobody cares about you when you sink so low

(Langston Hughes)

Yhdysvaltalainen muusikko ​Leyla McCalla​ lienee monille tuttu Carolina Chocolate Drops -yhtyeestä, joka vieraili Helsingin juhlaviikoilla 2013 (“parhaita koskaan näkemiäni keikkoja”, hehkutti Mari Koppinen silloin Helsingin Sanomissa).

Nykyään McCalla kulkee omaa vankkaa tietään sooloartistina, jonka intiimi tulkinta puree kaikenlaisen juurimusiikin ystäviin. Hän ammentaa niin bluesista, kreolimusiikista kuin oldtime-jazzistakin, sekä tutkiskelee omia haitilaisia juuriaan. Tummalla äänellään hän laulaa koskettavaksi niin englanniksi, ranskaksi kuin Haitin kreoliksikin, ja on säveltänyt esimerkiksi amerikkalaisen runoilijan ja aktivistin Langston Hughesin tekstejä.             

Leyla McCalla ei myöskään pelkää ottaa kantaa vaikeisiinkaan aiheisiin kuten rotusortoon tai amerikkalaisuuteen - kreolikielellä laulaminen ja haitilaisten juurien esilletuominen on myös kannanotto siitä, mitä kaikkea amerikkalaisuuteen mahtuu. “Jos meillä on poliittinen johtaja joka kehottaa rakentamaan muurin, aloittakaamme sitten Alaskasta, koska jos katsomme historiaa ja mietimme mikä on kenenkin, mikään ei ole meidän ensinnäkään”, hän toteaa fRoots-lehden haastattelussa.

McCalla soittaa kitaraa ja banjoa, mutta hänellä on myös perusteellinen koulutus sellistinä, ja sillä soittimella hän on soittanut kaikkea Bachista hiphopiin ja vapaan improvisaatioon. Hänen kahta soololevyään (Vari-Colored Songs, 2013; A Day for the Hunter, A Day for the Prey, 2016) on hehkutettu kansainvälisessä musiikkilehdistössä, kolmas albumi on parhaillaan työn alla.         

Leyla McCalla (Yhdysvallat) + trio 12.11. klo 20.00 Korjaamo, Helsinki Ovet avataan klo 19.00

*

Etnosoi! 3.-12.11.2018

Suomen merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoilee marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksia eri puolilta maailmaa. Leyla McCallan lisäksi festivaalilla nähdään tänä vuonna mm. karismaattinen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies​ Etelä-Afrikasta, arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa ​Al-Teslim​, ensikonserttinsa soittava jopa 19-henkinen ​Mustalaismusiikin orkesteri​, maailman pohjoisin flamencolaulaja ​Anna Murtola​, joiun ja harmonikan yhdistävä ​VILDÁ​ ja kansanmusiikin legenda ​Heikki Laitinen ​ystävineen​ ​75-vuotisjuhlakonsertissa.