Etnosoi!-festivaaleilla laulavat satakielet.

Seuraava Etnosoi!-festivaali järjestetään 31.10.-14.11.2019

Suomen vanhimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoaa jälleen marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa. Etnosoi!ssa juhlitaan festivaalia järjestävän Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutin 40-vuotista taivalta monipuolisella musiikillisella kattauksella. Musiikin kyky rikkoa rajoja ja luoda yhteyksiä kulttuurien ja yksittäisten muusikoiden välille nousee hyvin esille tämän vuoden festivaalin ohjelmistossa. Erilaisten musiikkityylien, rytmien ja vanhojen perinteiden lisäksi tämän vuoden festivaaleilla laulavat myös satakielet. Nightingales in Berlin on elokuva satakielistä Berliinissä ja kansainvälisistä muusikoista, jotka musisoivat satakielien kanssa.

Gabacho Maroc (MA, FR, DZ)

Polka Photos

Marokkolais-ranskalais-algerialainen Gabacho Maroc yhdistää omassa musiikissaan vanhaa pohjoisafrikkalaista gnawa-perinnettä Lähi-Idän rytmien ja ranskankielisen lyriikan kanssa. Yhtyeen monikerroksiset rytmit ja laulu vievät yleisön välillä lähes transsitilaan. Yhtyettä onkin kutsuttu mm. ‘unohtumattomaksi liekiksi’ heidän omintakeisen tyylinsä vuoksi.

Nathan Riki Thomson & Resonator (AU, FI, BR, UK)

Kalle Kallio

Musiikillisesta vuoropuhelusta on kyse Nathan Riki Thomson & Resonatorin levynjulkaisukonsertissa, missä pureudutaan niin instrumenttien, tilan kuin muusikoidenkin väliseen värähtelyyn. Afrikassa vietetyt vuodet ja sieltä mukaan lähteneet rytmilliset kerrostumat kuuluvat australialaislähtöisen basisti ja multi-instrumentalisti Thomsonin musiikissa. Hänen kansainvälisessä yhtyeessään soittavat ja laulavat mm. kansainvälisesti huomioitu perkussionisti Adriano Adewale, monipuolinen vokalisti Petra Poutanen-Hurme, sekä palkittu joikaaja Hildá Länsman.  Senegalin rytmit tanssittavat Etnosoi!n yleisöä. Suomen ehkä ensimmäinen ‘superkitaristi’ ja länsiafrikkalaisen musiikin ja tanssibuumin aikoinaan Suomeen tuonut Hasse Walli Asamaan luovat vastustamattoman rytmikudelman Senegal Night -illassa.

Etnosoi! 2019 -ohjelmassa muun muassa:

Etnosoi!-festivaaleilla tuodaan esille myös vanhoja perinteitä. Unkarilainen Mónika Lakatos & Gipsy Voices avaa konsertissaan omaa Olah-romanimusiikkiperinnettään uusille yleisöille. Ehkä vanhinta ja autenttisinta Unkarin romanimusiikkiperinnettä edustaa Olah-romaneille tyypillinen vokaalimusiikki, missä hyödynnetään käsien taputusten  ja sormien napsuttelun lisäksi myös kielen ‘naksuttelua’ sekä ihmisäänen muita perkussiivisia ominaisuuksia. Olah-romanit käyttävät laulun rytmittämiseen myös muun muassa erilaisia arkisia “keittiötavaroita” kuten lusikoita ja sinkittyjä kannuja.

Yhteiskonsertissaan sekakuoro Koiton Laulu & Wimme yhdistävät rauhan- ja työväenlauluja sekä joikuja. Wimmen ainutlaatuinen kyky viedä yleisö joiuillaan ja tarinankerronnallaan mukanaan uusiin maisemiin saa tukea Koiton Laulun pelkästään ihmisäänillä luomasta äänimaisemasta.
Osta liput ajoissa: www.lippu.fi, www.tiketti.fi

Etnosoi! 2019 -ohjelmassa muun muassa:
To 31.10. klo 19 Zäpämmät, Mascot Bar & Live Stage
Ti 5.11 klo 19 Koiton Laulu & Wimme, KokoTeatteri
Ke 6.11. klo 19 Gabacho Maroc (MA/FR/DZ), Savoy-teatteri
To 7.11. klo 19 Nathan Riki Thomson & Resonator (AU/FI/BR/UK), Vuotalo
Pe 8.11. klo 19 Mónika Lakatos & Gipsy Voices (HU), Savoy-teatteri
La 9.11. Klo 16, Nightingales in Berlin elokuva, Kulttuurikeskus Caisa, auditorio
La 9.11. klo 20 Hasse Walli Asamaan Senegal Night, KokoTeatteri
To 14.11 klo 20 Cuejero (ES/FI/CL), Tenho Restobar

Muutokset mahdollisia. Katso koko ohjelma www.etnosoi.fi

Tutustu vuoden 2019 artisteihin YouTube-kanavamme avulla:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVF-oyv8a-KfYdBoMoq3--txp0jOEBOLx

Lehdistökuvat: www.etnosoi.fi
Lisätiedot: Anna Dantchev | tiedottaja | 046 8783723 |


Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset.