Etnosoi!-festivaaleilla yhteiskunnallista keskustelua. 

Seuraava Etnosoi!-festivaali järjestetään 31.10.-14.11.2019

Suomen vanhimpiin ja merkittävimpiin maailmanmusiikin festivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoaa jälleen marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa, jo 32. kerran. Tänä vuonna festivaaleilla pureudutaan muun muassa yhteiskunnallisesti vaikeisiin teemoihin kuten kiusaamiseen ja vallankäyttöön. Musiikki on osa yhteiskuntaa. Monen maahanmuuttajataustaisen tai vähemmistöartistinkin kokemaa yhteiskunnallista syrjintää ja ulkopuolisuuden tunnetta avataan Etnosoi!-festivaaleilla tarinateatterin ja seminaarin avulla.

Pysähdy! - Tarinateatteria kiusaamisesta on Kansan Sivistystyön Liiton ja Helsingin tarinateatterin Etnosoi!-festivaaleille tuottama kaksikielinen (suomi/englanti) esitys. Tarinateatteri on yhteisöteatterin muoto, jonka tavoitteena on tehdä koettu näkyväksi ja jaettavaksi. Festivaalin seminaarissa keskustellaan vallasta. Seminaari toteutetaan yhteistyössä muun muassa Kukunori - Kulttuurin ja mielenterveyden liiton kanssa.

Etnosoi!ssa juhlitaan tänä vuonna festivaalia järjestävän Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutin 40-vuotista taivalta.

Maailman musiikin keskuksen toiminnan juuret ovat työväenliikkeessä. Historiaa juhlistetaan mm. konsertissa, jossa sekakuoro Koiton Laulu & Wimme yhdistävät rauhan- ja työväenlauluja ja joikua. Toimintakautensa aikana keskus on tehnyt myös pitkäjänteistä työtä romanimusiikin ja -muusikoiden kanssa. Toistamiseen festivaaleilla esiintyvä unkarilainen Olah-romanilaulaja Mónika Lakatos on kansainvälisesti useasti palkittu yhteiskunnallisesta aktivismistaan ja romaniasioiden esilletuomisesta. 

Suomessa vaikuttavien artistien esillenostaminen levynjulkaisukonserttien myötä, on kuulunut Etnosoi! - festivaalin perinteiseen ohjelmistoon jo vuosia. Tämän vuoden festivaaleilla kuullaan levynjulkaisukonsertit Zäpämmät -duolta, Cuejerolta sekä Nathan Riki Thomson & Resonator -yhtyeeltä.

Zäpämmät-duon ohjelmisto koostuu kappaleista, jotka soivat vahvasti suomalaisesta kansanmusiikista ammentaen ja yhdistyvät sangen persoonallisesti senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin. Zäpämmät tuo musiikkinsa avulla esille naisten ja tyttöjen tarinoita ja oikeuksia, vaienneita ja vaiennettuja ääniä, sekä paljastaa myös yhteiskunnan sukupuolittuneita rakenteita. Duon vieraana konsertissa kuullaan muun muassa poliittisista syistä maanpaossa elävää malilaista Tuareg-kitaristia Ahmed Ag Kaedya.

CUEJEROn musiikki saa inspiraation musiikillisista perinteistä, jotka alunperin syntyivät monenlaisten kulttuurien fuusioiduttua samalla maankamaralla. Yhtyeen musiikkia voisi kuvailla flamenco-jazziksi pohjoismaisella vivahteella. Yhtyeen musiikissa yhdistyvät flamenco-laulut sekä Latinalaisen Amerikan, Lähi-idän ja jazzin groovet. Fuusiosta on kyse myös Nathan Riki Thomson & Resonatorin levynjulkaisukonsertissa, missä pureudutaan niin instrumenttien, tilan kuin muusikoidenkin väliseen värähtelyyn. 

 

Etnosoi! 2019 -ohjelmassa muun muassa:

To 31.10. Klo 19 Zäpämmät, Mascot Bar & Live Stage

Ma 4.11 klo 20 Pysähdy! -Tarinateatteria kiusaamisesta, teatteri ILMI Ö

Ti 5.11 klo 19 Koiton Laulu & Wimme, KokoTeatteri

Ke 6.11. Seminaari, Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali Ke 6.11. klo 19 Gabacho Maroc (MA/FR/DZ), Savoy-teatteri

To 7.11. klo 19 Nathan Riki Thomson & Resonator (AU/FI/BR/UK), Vuotalo

Pe 8.11. klo 19 Mónika Lakatos & Gipsy Voices (HU)

To 14.11 klo 20 Cuejero (ES/FI/CL), Tenho Restobar

 

Etnosoi!n ohjelma täydentyy syksyn aikana. Muutokset mahdollisia.

 

Tutustu vuoden 2019 artisteihin YouTube-kanavamme avulla:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVF-oyv8a-KfYdBoMoq3--txp0jOEBOLx

Lehdistökuvat: www.etnosoi.fi/fi/etnosoi/media

Lisätiedot: Anna Dantchev | tiedottaja | 046 8783723 |  

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset.