Etnosoi!n päävieraat Unkarista ja Marokosta

Seuraava Etnosoi!-festivaali järjestetään 31.10.-14.11.2019

Suomen vanhimpiin ja  merkittävimpiin maailmanmusiikin festivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoaa jälleen marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa, jo 32. kerran. Tänä vuonna kansainväliset päävieraat ovat unkarilainen Olah-romaniperinteen upeaääninen tulkitsija Mónika Lakatos & Gipsy Voices sekä Gabacho Maroc.
 


Mónika Lakatos on maailmanmusiikin kentällä saanut paljon tunnustusta ainutlaatuisen äänensä ja lämpimän lavakarismansa vuoksi. Hänen syvälle tunteisiin menevä vahva ja tarinoiva äänensä välittää Unkarin Olah-romaniyhteisön surut ja ilot kuulijoille yli kulttuurirajojen. Mónika Lakatos & Gipsy Voices vaalii Olah-romanien musiikillisia perinteitä samalla, kun he avaavat yhteisön vuosisataisia tarinoita ja melodioita uusille yleisöille.
 


Gabacho Maroc on puolestaan lavalla kuin “unohtumaton liekki”. Yhtyeen musiikissa länsi kohtaa aavikon ja monikerroksiset eri musiikkikulttuurien tiukat rytmit vievät välillä lähes transsitilaan. Yhtyeen jäsenet tulevat Marokosta, Algeriasta ja Ranskasta. Gabacho Marocin omaleimainen musiikkityylien fuusio on tuonut yhtyeelle mm. Daily Gazetten (2018)  tunnustuksen yhtenä parhaista live-yhtyeistä. Molemmat päävieraat tekevät vierailunsa aikana myös yhteistyötä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksen kanssa ja Mónika Lakatos on myös mukana isänpäivän Lasten Etnosoi!ssa.

- ‘Vuoden 2019 festivaaliohjelmistossa nähdään ja kuullaan heijastuksia juhlavuotta viettävän Maailman musiikin keskuksen toiminnan historiasta. Tapaamme myös vanhoja tuttuja. Vähemmistöjen musiikit niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ovat olleet toiminnan ytimessä, ja tätä taustaa vasten meillä onkin ilo toivottaa Mónika Lakatos yhtyeineen takaisin festivaalille. Toisaalta jatkamme myös tänä vuonna Suomessa ensivierailulla olevien artistien ja yhtyeiden esittelyä’, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Jaana-Maria Jukkara

Etnosoi!ssa juhlitaan tänä vuonna festivaalia järjestävän Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutin 40-vuotista taivalta. Pitkän toimintakautensa aikana Maailman musiikin keskus, minkä toiminnan juuret ovat työväenliikkeessä, on tehnyt tutkimustoiminnan ohessa uraauurtavaa työtä maahanmuuttajataustaisten  ja vähemmistömuusikoiden kanssa Suomessa, sekä mm. toteuttanut useita kehitysyhteistyöhankkeita eri maissa. Tätä historiaa juhlistetaan Senegal-teemaisessa illassa Hasse Walli Asamaan - yhtyeen kanssa sekä Koiton Laulun ja Wimmen rauhan- ja työväenlauluja ja joikua yhdistävässä konsertissa. Festivaaleilla nähdään muutenkin komea kattaus Suomessa vaikuttavia maailmanmusiikin tekijöitä. Muun muassa australialaislähtöinen

multi-instrumentalisti Nathan Riki Thomson (kuvassa alla) ja Resonator -yhtye pureutuvat levynjulkaisukonsertissaan niin instrumenttien, tilan kuin muusikoidenkin väliseen värähtelyyn.
 


Etnosoi! 2019 -ohjelmassa muun muassa:
Ti 5.11. klo 19  Koiton Laulu ja Wimme, KOKO Jazzclub 
Ke 6.11. klo 19 Gabacho Maroc, Savoy
To 7.11. klo 19 Nathan Riki Thomson & Resonator, Vuotalo
Pe 8.11. klo 19  Mónika Lakatos & Gipsy Voices, Savoy 
La 9.11. klo 20  Hasse Walli Asamaan - Senegal Night! KOKO Jazzclub
Su 10.11. klo 14-17 Lasten Etnosoi!, Malmitalo

Etnosoi!n ohjelma täydentyy syksyn aikana. Muutokset mahdollisia.

Tutustu vuoden 2019 artisteihin YouTube-kanavallamme:
https://www.youtube.com/watch?v=eag1zEAIU8M&list=PLVF-oyv8a-KfYdBoMoq3--...

Lehdistökuvat: etnosoi.fi

Lisätiedot: Anna Dantchev | tiedottaja | 046 8783723 |

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset.