Tiedote 23.5.2018

Seuraava Etnosoi!-festivaali järjestetään 3.-12.11.2018

 

Suomen merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoilee marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksia eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna kansainväliset päävieraat ovat karismaattinen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies Etelä-Afrikasta (kuvassa oikealla) sekä amerikkalaista juurimusiikkia monelta kantilta tutkiskeleva Leyla McCalla Yhdysvalloista (kuvassa alla).


Muun muassa Carolina Chocolate Drops -yhtyeestä tuttu Leyla McCalla on ihastuttanut kuulijoita ympäri maailmaa. Musiikissaan hän ammentaa niin bluesista, kreolimusiikista kuin oldtime-jazzistakin, sekä tutkiskelee omia haitilaisia juuriaan. Hän ei myöskään pelkää ottaa kantaa vaikeisiin aiheisiin kuten rotusortoon. Myös valovoimaiselle Dizu Plaatjiesille kansalaisoikeudet ovat lähellä sydäntä – mistä muistuttakoon tämä vuosi, kun juhlitaan Etelä-Afrikan suuren voimahahmon Nelson Mandelan syntymää 100 vuotta sitten. Mandela on tärkeä henkilö Plaatjiesille myös henkilökohtaisesti, koska hänen vaimonsa kuuluu Mandelan sukuun. Vierailunsa aikana Dizu Plaatjies tekee yhteistyötä Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksen kanssa ja on mukana myös isänpäivän Lasten Etnosoi!ssa.

- Dizu Plaatjiesin kutsuminen Suomeen on pitkäaikainen haave, joka nyt vihdoin käy toteen, kertoo Etnosoi!n taiteellinen johtaja, Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja Jaana-Maria Jukkara. Dizu on artisti, joka todella vie yleisöltä jalat alta. Leyla McCallassa on puolestaan aivan erilaista magiaa, hyvin intiimiä ja suoraan sydämeen menevää aitoutta.


Etnosoi!ssa nähdään myös komea kattaus Suomessa vaikuttavia tekijöitä, jotka juhlivat näyttävästi sekä mennyttä että tulevaa: Mustalaismusiikin orkesteri soittaa Etnosoi!ssa ensikonserttinsa ja maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola julkaisee ensilevynsä. Mustalaismusiikin orkesteri on aivan uusi kokoonpano, jonka jäsenet ovat tuttuja kokoonpanoista kuten tänä vuonna Samuli Edelmannin kanssa keikkailevasta Orkestra Suorasta Lähetyksestä.

Menneitä muistellaan kansanmusiikin legenda Heikki Laitisen 75-vuotisjuhlakonsertissa ja arabialaisen musiikin uranuurtajayhtye Al-Teslimin (kuvassa oikealla) juhliessa 30-vuotista taivaltaan. Al-Teslimin konsertissa erityisesti Syyrian perinne näkyy tällä kertaa erityisen vahvasti, kun yhtyeen oman laulajan Burhan Hamdonin lisäksi lauteilla nähdään kaksi huipputason vierasta: Iso-Britanniassa vaikuttavat syyrialaistaustaiset Rihab Azar ja Jamal Alsakka.

Etnosoi!n ohjelma täydentyy syksyn alussa.

Etnosoi! 2018 - Pääkonsertit pähkinänkuoressa

Ma 5.11. klo 19 Mumo - Mustalaismusiikin orkesteri, Savoy-teatteri
Ti 6.11. klo 20 Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble (Etelä-Afrikka), Korjaamo
Ke 7.11. klo 19 Heikki Laitisen juhlakonsertti, Musiikkitalo, Black Box,
To 8.11. klo 19 Al-Teslim 30 vuotta, Vuotalo
La 10.11. klo 19 Ääniä pohjoisesta, Malmitalo
Su 11.11. klo 14-17 Lasten Etnosoi!, Malmitalo
Ma 12.11. klo 20 Leyla McCalla (Yhdysvallat), Korjaamo

Tutustu vuoden 2018 artisteihin YouTube-kanavamme avulla:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVF-oyv8a-Kf74uYMBxScXml5f9eijeO-

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.