Helsinki Yiddish Cabaret (us/lv/fi) feat. Värttinä Vocals

Levyjulkaisukonsertti

Kansainvälinen muusikkoryhmä New Yorkista, Berliinistä ja Helsingistä esittää helsinkiläissyntyisen Jac Weinsteinin (1883-1976) jiddishinkielisiä revyylauluja. Laulut tarjoavat kiehtovan kurkistuksen Helsingin juutalaisyhteisön vaiheisiin. Ohjelmistossa on operettilauluja, balladeja ja kupletteja, jotka kuvailevat humoristisella tavalla juutalaisten elämää niin myötä kuin vastoinkäymisissäkin.

Suurin osa Weinsteinin lauluista esitettiin aikoinaan osana jiddishinkielisiä revyyitä ja musiikkinäytelmiä 1920- ja 30-luvuilla, mutta mukana on myös kappaleita toisesta maailmansodasta aina 1960-luvun alkuun asti. Weinstein kirjoitti sanoituksensa aikansa suosittuihin sävelmiin sekä kansanlauluihin ja klezmer-melodioihin. Osaan lauluista on kirjoitettu uudet melodiat.

Värttinä on perustettu vuonna 1983 Rääkkylässä. Alkuaikojen lapsiryhmästä vuosien varrella hioutunut rautainen ammattilaisyhtye on niittänyt mainetta ympäri maailmaa. Värttinä on vienyt suomalaiskarjalaista lauluperinnettä kotikylästään niin rockfestivaaleille kuin oopperalavoille sekä kansainvälisistä maailmanmusiikkitapahtumista musikaaliestradeille.

Helsinki Yiddish Cabaret -konsertin musiikillisena johtajana toimii klarinetisti Michael Winograd, joka vastaa myös laulujen sovituksista.

Lorin Sklamberg, laulu
Michael Winograd, klarinetti
Rob Schwimmer, piano & theremin
Sasha Lurje, laulu
Ilkka Heinonen, basso
Antti Korhola, viulu

Värttinä Vocals - Susan Aho, Mari Kaasinen ja Karoliina Kantelinen

Tutkimushankkeesta tallenteeksi

Helsinki Yiddish Cabaret -konsertti liittyy Koneen Säätiön rahoittamaan hankkeeseen ”Koko maailma olkoon isänmaa! Musiikkiteollisuuden diasporat ja niiden suomalaiset kytkökset”, joka tutkii Suomen juutalaisia ja romanimuusikoita. Jac Weinstein sanoitukset löytyivät vuonna 2005, kun FT, dos. Simo Muir inventoi Helsingin juutalaisyhteisön omistamasta kellarista löydettyä arkistoaineistoa.

Vihdoin lokakuussa 2021, usean vuoden tutkimustyön tuloksena, äänitettiin Kallio-Kuninkalan studiossa Järvenpäässä kokoelma Weinsteinin lauluja. Tämä tapahtui yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Musicin aineryhmän ja jiddishinkielistä kulttuuria vaalivan Idishe vort ry:n kanssa. CD-levyn tuottaa Maailman musiikin keskus - Global Music Centre.

Jac Weinstein - kuva: Suomen juutalaisten valokuvakokoelma  Kansallisarkisto
Jac Weinstein - kuva Suomen juutalaisten valokuvakokoelma Kansallisarkisto