Koiton Laulu ja Wimme

Ole mulle hellä

Koiton Laulu ja Wimme

Ti 5.11.2019, klo 19.00, KokoTeatteri
Liput 20/15, K-18
Osta liput

Sekakuoro Koiton Laulu ja saamelaisartisti Wimme  esittävät yhteiskonsertissaan uusia ja vanhoja lauluja ja joikuja. Ikuisuuden virrasta nousee rikasta ja hetkessä elävää musiikkia.

Wimme on vanhojen joikujen taitaja ja uuden, joikuun pohjautuvan musiikin tekijä. Koiton Laulun ohjelmisto on ennakkoluulotonta, vaativaa ja monipuolista. Yhteiskonsertissa kuoro myös säestää Wimmen ikiaikaista joikua, luoden pelkällä ihmisäänellä sävykkään ja hypnoottisen äänimaailman.

Helsinkiläinen sekakuoro Koiton Laulu on perustettu olympiavuonna 1952 Raittiusyhdistys Koiton nuorisokuoro -nimisenä. 1960-luvun puolella kuoro vaihtoi nimensä Koiton Lauluksi. Kuorolla on ollut vankka aatteellinen tausta ja Koiton Laulun nimi liitetään edelleen vahvasti suomalaiseen poliittiseen laululiikkeeseen, jota kuoro oli omalta osaltaan luomassa. Kuoro elää tällä hetkellä nykypäivää, katsoo tulevaisuuteen, muttei unohda juuriaan.

Koiton Laulu on harrastajavoimin myös edistänyt suomalaisen kuoromusiikin kehittymistä. Yhteistyö nykysäveltäjien ja runoilijoiden, sekä suomalaisten että ulkomaisten, kanssa on ollut eräänä johtavana kuoron periaatteena: tilausteosten sekä kantaesitysten määrä on ainutlaatuista suomalaisessa kuoromusiikissa. Kuoro on tehnyt useita tallenteita ja pyrkinyt näin tukemaan suomalaista sävellyskulttuuria. 

Kuoron monipuolisuudesta kertovat myös kuoronjohtajien nimistö. Kuoroa ovat johtaneet vuosien aikana mm. Toni Edelmann, Kaj Chydenius, Eric-Olof Söderström, Maritza Núñez ja Monna Kamu. Tämänhetkinen johtaja Tomas Takolander vie kuoroa yhä uudemmille musiikillisille poluille. 

www.koitonlaulu.fi

Koiton Laulu ja Wimme

Wimme Saari

Wimme on yksi kuuluisimmista Suomen saamelaisista joikaajista niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Käsivarren Kelottijärveltä kotoisin olevan traditionaalisen joiun mestarin Wimmen tyylissä perinteiseen joikaukseen yhdistyy erilaisia äänenmuodostustapoja ja monipuolisia melodioita. Hän on kuulu taidostaan imitoida eläinten ääniä; hän matkii lintuja ja joikaa esiin niin kettuja, karhuja kuin muitakin eläimiä. 

Lavalla Wimme on omaa luokkaansa. Hänen täydellinen keskittymisensä ja eläytymisensä vie kuulijan mukaan uskomattomiin tarinallisiin sfääreihin.

Wimme on tehnyt monia yhteistyöprojekteja muiden tyylilajien muusikoiden kanssa, ja laajentanut näin saamelaisen joiun kuulijakuntaa. Pitkän uransa aikana Wimme on esiintynyt joikaamassa ympäri maailmaa. Hänen elämäntyönsä on tuonut miehelle useita tunnustuspalkintoja, kuten mestarikansanlaulaja-, Vuoden kansanmusiikko (1995)- ja Teosto-palkinnot (2011).

Konsertin järjestää Maailman musiikin keskus.