Eteläafrikkalainen musiikkiveteraani tuo valoa marraskuun pimeyteen

Etnosoi!-festivaalille Dizu Plaatjiesin vierailu on pitkäaikainen haave, joka käy vihdoin toteen. Karismaattinen Plaatjies tarjoilee Ibuyambo-yhtyeensä kanssa soittoa, laulua ja tanssia eteläisen Afrikan rikkaista perinteistä ammentaen.

Plaatjies, xhosa-kansan parantajan poika, kasvoi Kapkaupungin Langa-townshipissä. Hän on omistanut elämänsä musiikille, mutta on myös kansalaisoikeuksien vahva puolestapuhuja. Nelson Mandelan syntymästä tulee tänä vuonna 100 vuotta, ja Etelä-Afrikan suuri voimahahmo on tärkeä henkilö Plaatjiesille henkilökohtaisesti. Hänen vaimonsa kuuluu Mandelan sukuun ja muusikkona hän on elänyt mukana Mandelan historialliset vaiheet hyvinkin läheltä.

Yli 25 vuotta kestäneen uransa aikana Dizu Plaatjies on esiintynyt maailman festivaaleilla ja konserttilavoilla New Yorkin Carnegie Halliin saakka. Legendaarisen Amampondo-yhtyeen kanssa hän esiintyi mm. huikeassa Nelson Mandelan kunniaksi järjestetyssä stadionkonsertissa Lontoon Wembleyssä 1988, jossa oli mukana komea esiintyjäkaarti Stingistä Whitney Houstoniin. Amampondo vieraili myös Suomessa 1990-luvulla, mutta Ibuyambo Ensemblelle vierailu maassamme on ensimmäinen.

Afrikan renessanssi

Muusikkona Dizu Plaatjies sekoittaa ennakkoluulottomasti maansa eri perinteitä omiin säveliin ja sanoihin, tuloksena hyväntuulista ja menevää perinteen suuntaan kumartavaa musiikkia, jota on kutsuttu myös neoperinteiseksi. Ibuyambo tarkoittaa renessanssia, mikä liittyy Etelä-Afrikan entisen presidentin Thabo Mbekin puheisiin Afrikan uudelleensyntymisestä apartheidinin jälkeen.

“Kun vanhat ihmiset kuolevat, kaikki heidän tietonsa musiikista menneisyydessä katoavat myös. Suurin osa meistä [afrikkalaisista] kasvaa tietämättä paljonkaan Afrikan soittimista ja melodioista. Afrikan uuteen alkuun kuuluu vanhan Afrikan musiikin tallentaminen”, Plaatjies kertoo Mail & Guardianin haastattelussa.

Ibuyambon ohjelmisto ulottuu valtioiden rajoja laajemmalle koko eteläiseen Afrikkaan: musiikissa ammennetaan niin Mosambikista, Kongosta ja Ruandasta kuin san-kielen naksautusäänteistä, lastenloruista ja hiphop-elementeistäkin. Soittimistoakin on kerätty eri maista ja mukana on muun muassa erilaisia marimboja, sormipianoja ja berimbau-tyyppisiä jousisoittimia.

Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble on julkaissut kolme levyä: Ibuyambo (2005), African Kings (2008) ja Ubuntu – The Common String (2015), joista kaksi viimeistä on palkittu myös eteläafrikkalaisella SAMA-levypalkinnolla.

Maailmankiertueiden ohella Dizu Plaatjies omistautuu myös opetukselle, pääosin Kapkaupungin yliopistossa. Suomessa ryhmän jäsenet tekevät myös opetusvierailun Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Sen tuloksia kuullaan isänpäivänä Lasten Etnosoi!ssa, jossa muusikot esiintyvät yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä vetävät musiikki- ja tanssityöpajoja lapsille.

Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble  6.11. klo 20.00 Korjaamo, Helsinki. Ovet avataan klo 19.00. Liput 25/20 € (ennakkoon/Tiketti) - 27/22 € (ovelta)

Meet the Artist: Dizu Plaatjies 5.11. klo 17.30 Rikhardinkadun kirjasto, haastattelijana VTT, yliopistonlehtori Tuulikki Pietilä

Lasten Etnosoi! 11.11. klo 14.00–17.00 Malmitalo. Vapaa pääsy!

Suomen merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoilee marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksia eri puolilta maailmaa. Dizu Plaatjiesin lisäksi festivaalilla nähdään tänä vuonna mm. haitilaisia juuriaan tutkiskeleva amerikkalainen Leyla McCalla, arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa ​Al-Teslim​, ensikonserttinsa soittava jopa 19-henkinen ​Mustalaismusiikin orkesteri​, maailman pohjoisin flamencolaulaja ​Anna Murtola​, joiun ja harmonikan yhdistävä ​VILDÁ​ ja kansanmusiikin legenda ​Heikki Laitinen ​ystävineen​ ​75-vuotisjuhlakonsertissa.                     

Etnosoi! 3.-12.11.2018