Mónika Lakatos & Gypsy Voices (HU)

Janez Marolt

Mónika Lakatos & Gipsy Voices (HU)

Pe 8.11.2019, klo 19.00, Savoy-teatteri
Liput 27/22/15
Osta liput

Mónika Lakatoksen vahva ja syvälle tunteisiin menevä ainutlaatuinen ääni välittää kuulijalle kulttuuritaustasta riippumatta vanhat Unkarin Olah-romanien (Valakian romanit) tarinat ja melodiat. Olah-romanien tarinat ovat vuosisataisia, mutta yhä meidän päiväämme kuuluvia. Mónikan äänessä kuuluvat vuosisataiset ilot ja surut, ja koko yhteisön elämänkiertoon kuuluvat juhlat. Mónika Lakatoksen soololevy Romanimo nousi heti julkaisun jälkeen 5. sijalle World Music Charts Europen listoilla. Mónika Lakatos on palkittu myös Anna Lindh palkinnolla (2007), Paralel Cultural palkinnolla (2013) sekä Ethnic Minority palkinnolla (2014).

Olah-romanit vaalivat omaa kulttuuriaan ja kieltään. Mónika on kasvanut Olah-romanien musiikkiperinteeseen ja oppinut laulut omalta perheeltään. Gipsy Voices -projektissa hän haluaa välittää oman traditionsa ainutlaatuiset laulut ja rytmit uusille yleisöille, kuitenkin aina omaa perintöään kunnioittaen.

Yhtyeen kaikki jäsenet edustavat myös omaa perinnettään, sekä ovat virtuoottisia instrumentalisteja. Gipsy Voices -projektin kaikki muusikot kuuluvat myös Romengo yhtyeeseen. Romengo, joka on perustettu 2004, on esiintynyt yli 25 maassa perustamisensa jälkeen. Yhtyeen 2 levyä ovat saaneet ihastuneen vastaanoton kansainvälisesti, sekä saavuttaneet korkeita sijoja maailmanmusiikin listoilla. Vaikkakin yhtye on uskollinen omalle perinteelleen, se haluaa myös avata perinnettä uusille kuulijoille, tehden mm. yhteistyötä muiden orkestereiden kanssa yli tyylirajojen.

Mónika Lakatos & Gipsy Voices:

Mónika Lakatos - laulu
Mihály Rostás - laulu, kitara
Máté Kovács - kannu, perkussiot
Andrea Balogh - laulu
Róbert Lakatos - laulu, kitara
Ildikó Balogh - laulu
Noé Zsolt Balogh - laulu, kitara, lusikat

www.facebook.com/MonikaLakatosOfficial

Konsertin järjestää Maailman musiikin keskus.