Matka mustalaismusiikin maisemien halki

Mustalaismusiikin orkesterin historiallinen ensikonsertti Etnosoi!-festivaalilla

Etnosoi!-festivaalilla kuullaan maanantaina 5.11. jotain aivan uutta, kun Savoy-teatterin lavan valtaa ensikonserttinsa antava Mustalaismusiikin orkesteri eli Mumo. Upouusi kokoonpano vie kuulijat matkalle erilaisten mustalaismusiikin maisemien halki, perinteisistä suomalaisista kaaleenlauluista eurooppalaisvaikutteiseen mustalaismusiikkiin ja gospeliin, kansainvälistä väriä ja tanssia unohtamatta.

Orkesterihankkeen taustalta löytyy muun muassa muusikko Mertsi Lindgren, joka on työstänyt sitä osana tämänhetkistä työtään Taiteen edistämiskeskuksen kulttuurisen moninaisuuden läänintaiteilijana. Ajatus on kytenyt vuosien ajan ja nyt kokonaiset 19 mustalaismusiikin osaajaa eri puolilta Suomea sekä Ruotsista tuodaan vihdoin samalle estradille.

Lindgren kertoo nimen herättäneen keskustelua – yleensähän nykyään puhutaan romaneista eikä mustalaisista.
– Romani on toki turvallinen termi, mutta omaan suuhuni se ei ihan sovi. Ja tässä yhteydessä musiikkia lähestytään nimen omaan mustalaisten omasta näkökulmasta.

Monet orkesterin jäsenistä ovat oman alansa huippuja kuten Ruotsin True Talent -kilpailun voittaja, rokkari Dimitri Keiski ja klassinen viuluvirtuoosi Miritza Lundberg. Orkestra Suora Lähetys on noussut supersuosioon yhteistyössä Samuli Edelmannin kanssa, ja sieltä tutut Mertsi Lindgren ja Dimitri Grönfors ovat mukana musisoimassa sekä tuovat projektiin kaiken tuotannollisen osaamisensa.

Muodoltaan orkesteri tulee olemaan houseband, jonka edessä solistit vaihtuvat. Projektilla on myös sukupolvet yhdistävä ulottuvuus, perinteen siirtäminen eteenpäin ja mahdollisuuden antaminen nuorille. Tähtäimessä on siis paljon muuta kuin yksi ainoa konsertti.

– Muistan kun itse olin 15-vuotiaana mukana esiintymässä Hortto Kaalon kanssa Porvoon Mustalaismusiikin festivaalilla – oli hyvin tärkeä, että minuun luotettiin. Haluaisin antaa saman muillekin lahjakkaille lapsille ja nuorille. Nyt lavalla nähdään esimerkiksi vasta 10-vuotias Anton Nyman, joka laulaa suvultaan opittuja vanhoja kaaleenlauluja. Perinnettä siirretään eteenpäin mestareilta kisälleille.

Kansanlauluista gospeliin

Miten mustalaismusiikki sitten tässä yhteydessä määritellään? Kattaukseen mahtuu kaikkea vanhoista kaaleenlauluista Hortto Kaalon tuotantoon ja uusiin sävellyksiin, joita ovat tätä varten tehneet Mertsi Lindgrenin itsensä lisäksi muun muassa Miska Nyman ja Hanna Marsh.

– Mukana on omaa perinnettämme sekä muun muassa instrumentaalimusiikkia ja mustalaistaustaisten säveltäjien klassisia teoksia.

Myös gospelmusiikki on erittäin suosittua Suomen mustalaisten kesken ja konsertissa on mukana muun muassa gospeltaituri Rosita Mäntyniemi Peräseinäjoelta ja Ruotsissa vaikuttava pianisti-musiikintekijä Tony Palm. Kansainvälisyys on luonteva osa mustalaisuutta ja musiikillisesti se tarkoittaa kurkottamista myös slaavilais-balkanilaiseen ohjelmistoon. Mukana on myös kansainvälistä mustalaistanssia.

Pidemmän päälle Mertsi Lindgren toivoo Mustalaismusiikin orkesterin nostavan mustalaismusiikin profiilia ja saavan jalansijaa myös valtionosuusjärjestelmään. Musiikilla on itseisarvo, mutta se on myös hyvä väylä vuorovaikutukseen ja romanivähemmistön edustajien näkyväksitekemiseen positiivisella tavalla. Syrjintä on edelleen osa monen romanin arkea.

– Onhan se niin, että vaikka 500 ihmistä ostaa mustalaisesiintyjän konserttiin lipun, heimoveli saatetaan käännyttää ovelta, Lindgren huokailee. Musiikkiesitystä seuratessa voi samalla käydä sisäistä keskustelua itsensä kanssa ja miettiä, pitävätkö kliseet ja ennakkokäsitykset todella paikkansa. Työni läänintaiteilijana jatkuu vuoteen 2021 ja siinä keskityn juuri kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen projekteihin taiteen kautta.

Orkesterin ensikonsertin yhteydessä järjestetään myös Romanijuhlat, joka on Diakonia-ammattikorkeakoulun eli Diakin hallinnoimien kahden hankkeen loppuseminaari. Nevo tiija- ja Tsetanes naal -hankkeissa on sujuvoitettu romanien koulutuspolkuja ja työllisyyttä monin keinoin. Hankkeet ovat saaneet rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Saman päivän aikana voi siis tehdä aikamoisen sukelluksen romanikulttuuriin ja romanien asemaan suomalaisessa yhteyskunnassa. Mukana yhteistyössä on myös romanitaidetta ja -kulttuuria edistävä Artos ry.

Mustalaismusiikin orkesterin ensikonsertti
ma 5.11. klo 19.00 Savoy-teatteri
Liput 21 €, Lippu.fi. Numeroimattomat paikat.

Nevo tiija – Uusi aika- ja Tšetanes naal – Koulutuspoluilla -hankkeiden loppuseminaari, Romanijuhlat, ma 5.11. klo 15–17, Savoy-teatteri. Vapaa pääsy. Musiikkia, tarinoita ja tuloksia. Työministeri Jari Lindström avaa juhlan.

Etnosoi! 3.-12.11.2018

Suomen merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoilee marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksia eri puolilta maailmaa. Festivaalilla nähdään tänä vuonna mm. haitilaisia juuriaan tutkiskeleva amerikkalainen Leyla McCalla, karismaattinen eteläafrikkalainen Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble, arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa Al-Teslim, maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola, joiun ja harmonikan yhdistävä VILDÁ ja kansanmusiikin legenda Heikki Laitinen ystävineen 75-vuotisjuhlakonsertissa.