Svetlana Spajić Group (rs)

Svetlana Spajić Group (serbiaksi Пјевачка дружина Светлане Спајић tai Pjevačka družina Svetlane Spajić) on belgradilainen naisten a cappella -yhtye, jonka tuotanto edustaa serbialaista lauluperinnettä. Sana družina merkitsee ystävien kokoontumista ja yhteenkuuluvuutta. Yhtye alkoi saavuttamaan laajaa mainetta pian perustamisensa jälkeen vuonna 2009. Tällä hetkellä ryhmässä laulavat Svetlana Spajićin johdolla Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Tijana Stanković, Marija Meršnik ja Ana Mratinković.
 
Svetlana on viimeisen 25 vuoden aikana omaksunut serbialaisten kylälaulajien kappaleita muun muassa Dalmatiasta, Länsi-Bosniasta, Keski-Bosniassa sijaitsevalta Ozrenin vuoriseudulta, Länsi-Slavoniasta, kotiseudultaan Podrinjesta – joka sijaitsee Drinan laaksossa – sekä itäisestä Serbiasta. Monet näiden seutujen parhaista kylälaulajista ovat jakaneet hänelle laajaa tietämystään lauluperinteen eri muodoista.
 
Svetlana Spajić Groupin laaja repertuaari koostuu lauluista, jotka juontavat juurensa sekä Serbiaan että muille serbialaisten ennen tai nykyisin asuttamille alueille. Kappaleet vaihtelevat suuresti niin muotonsa kuin tyylinsä suhteen. Ne kattavat muiden muassa potresalica- eli ”shaking-laulun" Länsi-Bosniasta, moniäänistä laulua Slavoniasta ja Banijasta, kantalica- ja na glas -lauluja Drina-joen laaksosta, kaksiäänistä laulua Ozrenista Keski-Bosniasta sekä Länsi- ja Keski-Serbiasta, na bas –balladeja Itä-Serbiasta sekä piiritansseissa laulettavia kolanje-kappaleita.
 
Ryhmän tuorein albumi Igrali se konji vrani (Black Horses Romped, Mustat hevoset telmivät) koostuu vähemmän tunnetuista serbialaisista lauluista ja laulutyyleistä. Ne ovat enimmäkseen peräisin Serbian länsi- ja keskiosista sekä sen naapurimaista, Bosnia-Hertsegovinasta ja Kroatiasta.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä MOST The Bridge for Balkan Music ja Sounds of Europe -hankkeiden kanssa.

Co-funded by EU